زمستان گذرانی زنبور عسل چیست؟
فرایند پشت سرگذاشتن فصل سرما و رسیدن به بهار و شروع فعالیت تولید مثل و از سرگیری فعالیت های یک کلنی زنبورعسل را زمستان گذرانی زنبورعسل میگویند.
زنبورهای عسل بعد از کاهش شهد طبیعت و دگرگونی وضعیت آب و هوایی و با نزدیک شدن به فصل سرما به تدریج فعالیت های خود را در بیرون کندو کم میکنند و در کلنی خود جمع میشوند.
وقتی زمستان فرا میرسد خرس ها به خواب زمستانی میروند و پرندگان مهاجر به مناطق گرمسیر کوچ میکنند. بسیاری از حشرات در لانه خود پنهان میشوند. اما زنبورها چطور؟
برخلاف بعضی از موجودات زنبورها در زمستان نمیخوابند بلکه در داخل کلنی به سبک خود بیشترین فعالیت بدنی را دارند. زنبورهای عسل مانند سایر بی مهرگان نمیتواند بدن خود را تنظیم کنند و زمانی که هوا سرد میشود فعالیت بیرونی را کاهش میدهند و ملکه تخمریزی را قطع میکند و همگی با اتکا به ذخیره غذایی داخل کندو برای پشت سر گذاشتن فصل سرما مهیا میشوند.
زنبورها قبل از فرارسیدن زمستان مقدار زیادی عسل در کندو ذخیره میکنند. زمانی که دمای هوا به 10 درجه سانتیگراد برسد زنبورها به کندو میروند و خارج نمیشوند. وقتی هوا خیلی سرد شود زنبورها در قسمت میانی کندو جمع میشوند و «خوشه زمستانی» را تشکیل میدهند. مانند فوتبالیست ها که قبل بازی یک حلقه اتحاد تشکیل میدهند. اما برخلاف آنها خوشه زمستانی زنبورها تا زمانی که سرما برقرار است طول میکشد.
دمای مرکز خوشه معمولا در حدود 12 درجه است و دمای بیرون خوشه (سطح خوشه) کمتر از 6 درجه نیست.
زنبورهای عسل برای سازگاری با دماهای پایین تکامل یافته اند. یک کلنی زنبورهای سالم و قوی با غذای کافی قادر است در سرما تا -40 درجه سانتیگراد با رفتن به خوشه زمستان گذرانی کند.