8
عسل گشنیز توسط زنبورهای عسلی که از شهد گیاه گشنیز استفاده کردهاند، تولید میشود. این عسل بسیار معطر، مقوی و اشتهاآور است. در طب سنتی از خواص عسل طبیعی گشنیز برای درمان بیماریهای عفونی مانند سرخک و آبله استفاده میشود.
گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است و در بیشتر نقاط ایران نیز میروید. استفاده دارویی و کاربرد در آشپزی این سبزی، از زمانهای قدیم رواج داشته و همواره مورد استفاده همگان بوده است. قسمتهای مورد استفاده این گیاه، ساقه، برگ و میوه آن است و از شهد گلهای این گیاه در اواخر بهار برای تهیه عسل طبیعی گشنیز استفاده میشود. عسل به دست آمده از گیاه گشنیز، خواص درمانی و ارزش غذایی مخصوص خود را دارد، اما در مجموع از خواص گشنیز مشتق گرفته شده است. در طب سنتی از این عسل برای درمان بیماریهای عفونی استفاده میشود.
عسل طبیعی گشنیز توسط زنبور عسل از شهد گلهای گیاه گشنیز تولید میشود که این گیاه بیشتر در ناحیه کشتزارهای منطقه کرمانشاه و کردستان میروید. سبزی گشنیز در بیشتر نقاط ایران به ویژه در کشتزارهای همدان، کردستان و کرمانشاه به صورت خود رو یافت میشود. در دیگر مناطق نیز کاشت آن در مزرعه صورت میگیرد.
گشنیز گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا است و ارتفاع آن تا نیم متر هم میرسد. اغلب گشنیز تولیدی ایران که حدوداً ۶۵ درصد کل کشور است در شهرستان نهاوند استان همدان و بقیه در شهرستانهایی نظیر اقلید و کشتزارهای کردستان و کرمانشاه برداشت میشود. در طب سنتی ایران برای بهبود بیماریهای مختلفی از گشنیز استفاده میکردند به گونهای که برای بهبود ضعف جنسی، کاهش اضطراب و بیخوابی، شستشوی مثانه و کلیه این گیاه مد نظر بوده است.
برگ و ساقه گشنیز ارزش غذایی و خواص درمانی متنوعی دارد و در آشپزی نیز بسیار پرکاربرد است. در بیشتر مواقع عسل تک گل مخلوط از یک یا چند گیاه دیگر با نسبتهای مختلف است و در بیشتر مراکز تولید عسل، اگر یک گونه گل تامینکننده ۵۰ درصد یا بیشتر از منابع شهد آن عسل باشد، آن را به نام آن گیاه خاص مینامند. جالب است بدانید، حداکثر میزان عسل خالص، ۸۵ درصد شهد آن گل است اما درصدهای بالاتر از این غیر معمول است زیرا هر چند زنبور به گلها وفاداری نشان میدهد ولی به ندرت پیش میآید که این وفاداری مطلق باشد. زمان برداشت عسل طبیعی گشنیز اواخر بهار (خردادماه) است.
بر اساس طب سنتی طبع عسل گشنیز معتدل و ملایم است و افراد با مزاجهای مختلف میتوانند، آن را مصرف کنند. برخی از مهمترین خواص عسل گشنیز:
عسل طبیعی گشنیز معطر، مقوی، اشتهاآور، مقوی معده، رفع سوء هاضمه، باد شکن، نرمکننده سينه، مفيد برای تب، مفيد برای بيماریهای عفونی مانند: سرخک و آبله است. عسل گشنیز مفيد برای سرفه و سرماخوردگی است. همچنین عسل گشنیز مسکن و آرامبخش، خوابآور، مفيد برای زکام و اسپاسم ماهيچهای، شيرافزا و دفعکننده سموم بدن است. از دیگر خواص درمانی عسل گشنیز که میتوان نام برد این است که برای تبهای رماتيسمی، تنگی نفس، آفت دهان بسیار مفید است. همچنین عسل طبیعی گشنیز خوابآور بوده و برای آفت دهان، تقويت لثه، صفرا، و ناراحتی روده و حافظه مفید است.
رنگ عسل طبیعی گشنیز: عقیقی همچنین عسل گشنیز دارای مزه شیرینی است.
بهترین روش مصرف عسل طبیعی گشنیز در برنامه غذایی روزانه، استفاده از شربت عسل است که با مخلوط کردن دو تا سه قاشق از این عسل با آب ولرم و سپس اضافه کردن آب لیمو ترش تازه به آن تهیه میگردد. این شربت از بهترین نوشیدنیهای طبیعی بوده و علاوه بر ضد سرطان بودن خاصیت ضدعفونیکنندگی نیز دارد و از تمام خواص عسل مصرف شده به علاوه میزان بالای ویتامین C موجود در آب لیموی طبیعی برخوردار است.
نسبت به نوع بیماری متفاوت است.
یادآوری: باتوجه به خاصیت درمانی عسل گشنیز توجه داشته باشید از هرجایی که عسل مورد نیاز خود را تهیه میکنید، به میزان ساکاروز آن – که با گواهی آزمایشگاههای معتبر مشخص میشود – توجه نمایید.