8
گون نام یک گیاه خودرو است که در علم گیاه شناسی با نام آستراگالوس معروف است و در دشت ها و دامنههای مختلف کشورمان به وفور یافت میشود. بوته های گون از 10 سانت تا یک متر ارتفاع دارند و اصولا بصورت تجمعی و در کنار هم میرویند.
شهد این گیاه منبع مهمی برای زنبورها به شمار میرود و به همین دلیل زنبورداران با کوچ دادن کندو ها و زنبورهای خود در فصل گل دهی این گیاه ( اردیبهشت و خرداد) به مناطق تحت پوشش گیاه گون میروند تا عسل خام گون تولید و برداشت کنند.
در کشورمان ایران گونه های بسیار زیادی از گیاه گون(بیش از 2500 نوع) وجود دارند. زنبورهای عسل از انواع گیاه گون تغذیه کرده و عسل تولید میکنند، و عسل تولیدی گونه های مختلف این گیاه از لحاظ مشخصات و خواص متفاوت اند.
کی از اشتباهات رایج در مورد این عسل ناشی از تشابه اسمی است. انواع عسل گون غالبا به 3 مدل زیر تقسیم بندی شده اند:
این ها عمده ترین انواع عسل گون تولیدی در ایران هستند. البته مدل های دیگری نیز وجود دارند که بسیار محدود هستند.
اما عموما منظور از عسل گون همان عسل گون گز انگبین است که در شهرهای شهرکرد و کوهرنگ و… خالص ترین و بهترین نوع این عسل تولید و برداشت میشود.
در سراسر کوه های زاگرس عسل گون زرد یا همان عسل گون کتیرا برداشت میشود که قیمت عسل گون زرد نیز ارزانتر از انواع دیگر است.
گون زرد یا همان گون کتیرا برای بیماری های روماتیسم، سنگ مثانه، مجاری ادراری و سنگ کلیه توصیه میشود و اثرات مثبتی دارد که عسل گون سبلان که به عسل چندگیاه نیز معروف است از آن نوع است.
در مشخصات عسل طبیعی گون، عسل گون زرد یا عسل گون کتیرا ضعیف ترین مزه را دارد و تقریبا طعم خاصی ندارد. اگر به عسل های طعم و عطردار علاقه ای ندارید، پیشنهاد میکنیم عسل گون زرد یا عسل یونجه را امتحان کنید.
اما در رشته کوه های البرز و آذربایجان غربی و… گیاه گون و آویشن هردو وجود دارد و جالب است که همزمان شکوفه میدهند و عسل آنها با هم برداشت میشود. بنابراین گل های گون و گل های آویشن با هم در تولید عسل گون آویشن نقش دارند.
که شما میتوانید فرق عسل گون با آویشن را با مطالعه مقالات این دو محصول در فروشگاه رودین متوجه شده و همچنین از قیمت عسل گون و آویشن رودین بصورت بروز و آنلاین آگاه باشید و انتخاب خود را برای خرید عسل گون یا آویشن رودین انجام دهید.
در خصوص عسل گون گشنیز هم پس از اینکه زنبورها عسل گشنیز را تولید کردند، زنبوردار عسل را برداشت نکرده و به مناطق پوشش گیاه گون میرود و زنبورها به ادامه شهد آوری و تولید عسل میپردازند و بدین ترتیب عسل گون گشنیز بدست میآید.
گیاه گون قرمز هم سمت خراسان شمالی، بجنورد و… دیده و برداشت میشود که تنها در این مناطق عسل گون قرمز خالص تولید و برداشت میشود.
از سویی درختچه ای نیز به نام درخت گون گز وجود دارد که ارتفاع آن تا 15 متر نیز میرسد. درخت گون گز یا همان گون گز انگبین عمر طولانی داشته و برگ های آن باریک و نوک تیز و بهم چسبیده هستند.
درخت گز یا گز انگبین درختی است کهنسال، این درخت به علت رسیدن ریشههایش به آب های سطحی زمین عمر طولانی دارد. گفته میشود که در بعضی مناطق گرمسیر بیش از هزار سال عمر کرده است.
در مناطقی که این گیاه وجود دارد و زنبورهای عسل از آن تغذیه میکنند عسل گون گز انگبین برداشت میشود که کیفیت بسیار بالایی داشته و خواص درمانی و کیفیت تغذیه ای آن از همه انواع دیگر عسل گون بیشتر است.
ین عسل موجود در فروشگاه رودین از نوع عسل گون گزانگبین است، که حدود 80 درصد پوشش گیاهی منطقه در زمان برداشت از گیاه گون گز بوده و 20درصد باقی آن زول، زنجیرخوار و… است.
عسل گون چگونه درست میشود؟ همانطور که گفتیم انواع عسل گون در نواحی مختلف ایران به وفور یافت میشود و از آنجایی که زنبورعسل به شهد آن علاقهمند است هر ساله به میزان قابل توجهی عسل طبیعی گون تولید میگردد.
عسل گون چه رنگی است؟
تقریبا میتوان گفت بعد از عسل مرکبات یا همان عسل بهارنارنج که روشن ترین عسل در ایران است، عسل گون نیز رنگ بسیار روشنی دارد و زرد است اما اگر چند ماهی از برداشت آن بگذرد کم کم رنگ عسل طبیعی گون مایل به قرمز روشن میرود. (مابین زرد و قرمز)
به ندرت پیش میآید که اگر پوشش گیاهی منطقه بیش از 90 درصد از گیاه گون باشد، رنگ آن عسل زرد مایل به سبز میشود که به عسل گون سبز معروف بوده و طعم دلپذیری نیز دارد.
عسل گون چه نوع عسلی است، در کل شیرینی این عسل نیز در مقایسه با دیگر عسلها، ملایمتر است چراکه اکثر افراد آن را جزو عسل های مورد علاقه خود عنوان میکنند.
و عطری نسبتاً محسوس و طعمی دلچسب دارد و اوایل تابستان فصل عسل گون کوهی بوده و برداشت میشود.
عسل گون چه طعمی دارد، اگر کسی برای مصرف روزانه به دنبال بهترین عسل است، پیشنهاد ما عسل گون گز یا عسل چندگیاه است بدلیل طعم ملایمی که دارد بسیار خوش خوراک است.
حال بهتره به این سوال پاسخ داده شود که عسل گون چه طبعی دارد یا عسل گون گرم است یا سرد؟
با توجه به طبایع عسل گون طب اسلامی و عسل گون طب سنتی، طبع عسل گون گز بسیار گرم است و برای افراد سرد مزاج مناسب تر بوده و توصیه میشود.
عسل گون ارگانیک علاوه بر خواص عمومی عسل، دارای ویژگی های منحصر بفرد غذایی و درمانی فراوانی است که در ادامه بدان خواهیم پرداخت.
اما در مورد مصرف عسل گون باید گفت که از بین خواص متعددی که برای این عسل مطرح شده مهمترین آن پیشگیری و درمان بیماری های استخوانی است.
بطوریکه میتواند سلامتی افرادی را که به طور ارثی و ژنتیکی در معرض ابتلا به بیماریهای استخوانی و یا پوکی استخوان (خصوصا در مورد بانوان) هستند را تضمین کند. به شرطی که مصرف مداومی از این عسل داشته باشند و بطور مثال روزانه 1 یا 2 لیوان شربت عسل گون گز میل کنند.
لذا خواص عسل گون گز برای بیماری های استخوانی، التهاب مفاصل، کمردرد و زانو درد بسیار مناسب است ولی برای دستگاه گوارش چندان مطلوب نیست و کمی معده را در بعضی از موارد میتواند اذیت بکند.
ز دیگر فواید و مزایای عسل گون میتوان به:
همچنین فلاونوئیدهای موجود در عسل گون و آنتی اکسیدانهای آن به محافظت از دیواره داخلی رگ کمک می کنند تا از ایجاد پلاک در شریانها و تنگ شدن دیواره های قوس جلوگیری کنند تا بتوانند نقش محافظت کنندگی از قلب و عروق را نیز به خوبی ایفا کنند.
تاکنون هیچ موردی تحت عنوان عوارض عسل گون یا مضرات عسل گون گز خالص گزارش داده نشده است و اگر در مصرف آن زیاده روی نکنید هیچ مشکلی نخواهد بود